TAOJOGA


Go to content

OPTIMALIZÁCIA

TAOSTRAVA

Taktiež je potrebné rozdelit potraviny aj cloveka podla Modelu jin jangu a Modelu 5 elementov - ich výklad predstavuje 2 trojhodinové prednášky.
AKO a KDE? Možete sa dozvediet na kurze Taojogy - Taostrava a Cínska Fytoterapia. Najblizsi ucelený kurz Taostravy bude v máji 2011 na Jarnom sústredení taojogy v Tatrách. Vid sekcia kurzy/sústredenia.


3.Model optimálneho kombinovania

1. Taoisti zostavujú svoj jedálnicek tak, aby urcité chute a energie potravín kombinovali priaznivo a vyhýbajú sa nezlucitelným kombináciám
2. Pozor nato, aby neprevládala jediná energia
" Zahrievajúce Jangové jedlá - horúcky, pálenie žáhy, zápcha
" Pálivé - crevné zažívacie poruchy, podráždenie žalúdka, hemoroidy
" Zachladzujúce Jinové jedlá - nechutenstvo, chladné koncatiny, tažoba
3. nezlucitelné vyvoláva hnilobné procesy, kvasenie a znemožnuje vstrebanie látok - narušenie telesnej a energetickej rovnováhy
4. Metabolické typy - vegetarián, mäsožravec, aj aj 50%
" Vegetarián-pomalá oxidácia-mäso -únava, je mu tažko
" Mäsožravec-rýchla oxidácia-nadmerný prísun cukru a škrobu -nervozita, podráždenost
" Ak je univerzálny typ nemusí si vyberat, treba sa sústredit na kvalitu a vhodnosť kombinácie
5. Taoisti dávajú prednost miestnym potravinám -cerstvost a plnost cchi
6. Taoisti sa zamerajú na oslabený orgán a jeho energiu
7. ciel posilnit: tráviaci, vylucovací, dýchací a obehový systém
8. Zásada zvyšovat potenciu, libido, vhodná strava posiluje pohlavné žlazy a pohlavné orgány-úcel viac hormónov, obranyschopnosti. Moderné objavy interfenonu hovoria, že sa nevyrába synteticky, ale tvorí sa v bunkách človeka.
" Interferon produkujú len 3 Typy buniek:
" Leukocyty- biele krvinky - esencia krvi
" Fibrocity - bunky väzivového tkaniva - husté telné tekutiny, kĺbový maz, väzivo
" T-lymfocity -pracujú priamo s molekulami DNA a podieľajú sa na prepise genetického kódu. Tu je väzba na pohlavné hormóny.
9. Mäso - divina - srncie - biftek - japonská ryba sašimi, plno enzýmov
10. hydina volný výbeh zásadne

Zásady zdravej výživy:

1. byt sýty na 70-80% a prestat jest
2. jedlo pime a nápoj prežúvajme -dlho prežúvat, hlavne sacharidy, aby sa natrávili vdaka enzýmu ptyalínu v slinách
3. jedlo a nápoje nie horúce ani studené, nezapíjat jedlo - výnimka pohár piva alebo vína max 1 dcl, len pre tých co majú oslabený tráviaci ohen pomáha natráviť

História vývoja

Povodne clovek bol bylinožravec a plodožravec- dokazuje to najdlhší tráviaci trakt 12m. Obrat nastal ked sa clovek stal lovec zveri. U lovcov - konzumentov mäsa sa vytvoril metabolizmus schopný vylucovat žalúdocné štavy. Takže vznikli dva metabolické typy ludí:
1. ludia co konzumujú cerstvé ovocie a zeleninu s vlákninou a plody
2. ludia co konzumujú bezvlákninové mäso
S rozvojom polnohospodárstva sa tráviaci systém cloveka musel preorientovat na strávenie obilia -škrobu. Obilie je jediná potravina co clovek nevie natrávit za surova.Co je paradox, pretože obilie je najväcšou zložkou je potravinárskeho priemyslu. Taoisti teda doporucujú vyhýbat sa obiliu.

Ten kto je zrno je inteligentný, ale nedožije sa dlhého života.
Ten kto je mäso má silu , ale aj tendenciu k agresivite
Ten kto je rastliny, je tichý
Ten kto je huby, je spirituálny a nesmrtelný.


Kombinovanie potravín

Zachovanie rovnováhy Jin a Jang môžeme premietnuť z nášho pohľadu aj cez kyslé- acidné a zásadité - alkalické. Ich kombináciou vzniká neutralita - napr. voda. Preto ked sa prekyslí žalúdok dáme si zásaditú sodabikarbonu.

Doležité je vediet, že nato aby sme mohli natráviť mäso - živocíšne bielkoviny potrebujeme, aby sa v žalúdku vylúcil enzým pepsín, ktorý funguje len v kyslom prostredí.

Na natrávenie škrobu, sacharidov zas potrebujeme enzým ptyalín, ktorý sa vylucuje v slinách a je zásaditý.

Teraz je jasné, že bielkoviny a škroby nejdú dokopy. Vylúcia sa zásadité a kyslé štavy, tie sa neutralizujú a nic sa nenatrávi. Miesto toho vznikne hnilobný proces a škroby zacnú kvasit - v bruchu sa rozšíria baktérie.

Vzniká plynnatost, tráviace problémy, pálenie žáhy, bolesti brucha, nadúvanie, zápcha, poruchy stolice, zápaly criev, alergie.
V crevách nastáva intoxikácia do krvi, vyrážky, jedovaté látky, bolesti hlavy.

V tracníku sa zacnú tvorit hlieny, ktoré obalia toxíny, aby zabránili intoxikácii.
Postupne sa zacne hlien nepretržite vylučovat a ukladat sa v crevách.
Tie sa zúžia nastane nepriechodnost a vznikajú divertikuly.....zápaly, rakovina.

Zopakujme si:
Sliny - ptyalín štiepi škroby
Žalúdocné štavy - pepsín štiepi bielkoviny
Pankreatická štava - štiepi cukry a bielkoviny na aminokyseliny - trypsín
- štiepi tuky lipáza
Žlc - rozpúšta tuky
Crevná štava - dokoncieva štiepenie potravy a asimiláciu


Jednotlivé kombinácie:

1. Bielkovina a škrob. Najhoršia kombinácia
Preto koncetrovanú bielkovinovú stravu (ryby, maso, vajcia, syr) jeme vždy oddelene od škrobov - pecivo, zemiaky, ryža.

2. Bielkovina a bielkovina. Rozne bielkoviny sa trávia rozne.
Podobné masá rovnako, ale mlieko a maso už je casový problém.
Preto pokrm má obsahovat len jeden hlavný zdroj bielkovín

3. Škrob a kyselina. Pri konzumácii kyslého sa obmedzí vylucovanie ptyalínu v slinách a teda narušuje sa natrávenie škrobu. Tie potom putujú do žalúdka a tam zacne kvasenie.
Preto potraviny bohaté na škrob a kyslé konzumujeme oddelene.

4. Bielkovina a kyselina. Ked kyslé potraviny sa dostanú do žalúdka, to zabrání vylúceniu kyseliny chlorovodíkovej HCL, a tá je nevyhnutná pre posobenie pepsínu.
Preto vyvarujeme sa kombinácii koncetrovaných bielkovín a kyslých potravín.

5. Bielkovina a tuk. Tuk do istej miery obmedzuje vylucovanie žalúdocných štiav. 2 -3 hodiny po požití tuku sa v žalúdku výrazne znižuje vylucovanie pepsínu a HCL, takže pri bielkovinách začína hnilobný proces. Preto mastné a pecené mäsá ostanú tak dlho aj hodiny v žalúdku.
Preto koncetrované bielkoviny a tuky jeme zvlášt, alebo aspoň vela cerstvej zeleniny k tomu aby sa urýchlilo trávenie a priechodnosť criev a zvýšila.

6. Bielkovina a cukor. Všetky cukry zabranujú sekrécii žalúdocných štiav.
Cukry putujú dalej do tenkého creva a tam sa asimilujú. Preto ked po mäsitom jedle zjeme sladký kolác, dezert, zastaví sa tráviaci proces a spustí sa pri cukroch kvasenie a fermentácia a vznikajú plyny a toxíny.
Preto sa vyvarujeme sa kombinácii cukry a bielkoviny

7. škrob a cukry. Keď sa škrob dostane s cukrom do úst nevylúci sa ptyalín a nenatrávený škrob putuje do žalúdka. Tam cukor spustí kvasenie - tým bráni tráveniu škrobu, ktorý potrebuje zásadité prostredie.
Preto škroby a cukry konzumujeme oddelene

8. Mlieko. Mliekom sa kŕmia mláďatá v prírode. Dospelý clovek prestáva úplne produkovat enzým laktózu, ktorý je nevyhnutný pre strávenie mlieka. Mlieko sa v žalúdku zrazí a ak je tam dalšia potravina obalí sa a izoluje od žalúdocných štiav, to oddiali trávenie a vzniká hnilobný proces. Pasterilizované mlieko je už vobec úplne mŕtve a mliečne bielkoviny a enzýmy sú narušené - ani vápnik a minerály sa preto nevstrebú.
Cerstvé mlieko obsahuje enzýmy laktózu a lipázu - strávitelnost alebo nakvasené probiotické kultúry - kefír, zakysanky

Všeobecné Pravidlo:
Po hlavnom jedle, bohatom na bielkoviny a sacharidy nejeme sladké zákusky s obsahom škrobu.
Vhodná kombinácia je základom správneho stravovania. Ak nestrávime nieco, može to byt velmi výživné, ale ním to nic nedá. A okrem toho nedostatocné trávenie a metabolizmus bude prícinou hromadenia sa tuku a cholesterolu v tele a únavy.

Enzýmy

Rozdiel medzi živým a mŕtvym jedlom je hlavne v tom, že živé obsahujú cerstvé aktívne enzýmy. Taostisti tieto enzýmy pokladajú za cchi. Prítomnost cchi alebo enzýmov je najdoležitejšia pre zdravie cloveka.
Enzýmy sú chúlostivé a rýchlo sa nicia ak sú vystavené žiareniu, vlhkosti, posobeniu kyslíka a syntetických látok pri varení, rafinovaní, konzervovaniu a pasterilizácii. Všetky enzýmy hynú pri 54 stupňoch.

Taoistická strava je na enzýmy bohatá vďaka čerstvému surovému ovociu a zelenine. Japonci tiež využívajú enzýmy.Jedia aj surové ryby a potraviny ošetrené rastlinnými aspergilovými enzýmami (aspergillus -rod pliesní ), ktoré majú potrebné enzýmy na trávenie bielkovín, sacharidov a tukov.
Tieto enzýmy sa nachádzajú:
Tofu - sójový syr,
Nado - fermentované sójové klíčky
Miso - fermentovaná pasta z jačmeňa, ryže a sójových bôbov
Tradičná fermentovaná zelenina a ovocie
Melasa - najvhodnejšie sladidlo
Orechy nepražené ani nijak neupravované
Sušené plody - hrušky, hrozienka, datle, papaja, banány


Úcinky enzýmov


Enzýmy sú biochemické katalyzátory, ktoré sa tvoria v pankrease, v endokrinných žlazách aj v orgánoch. Niektoré enzýmy napomáhajú trávit, iné sa objavujú v krvnom obehu, kde zachytávajú škodlivé mikroorganizmy, odumreté bunky a toxíny.
V stenách žalúdka je 5 mil. mikroskopických žliaz, ktoré vylucujú enzýmy, napr. pepsín.
Tieto katalyzátory - enzýmy keď pôsobia v organizme uvolnujú cchi .
Väcšina enzýmov sa uvolnuje v pankrease, pricom clovek ho má v porovnaní s hmotnostou 2 krát väcší ako pankreas kravy.

Toto vylucovanie enzýmov je obmedzené u človeka.
Ked clovek prestáva byt schopný vylucovat enzýmy zomiera. Taoista tomu hovorí, že stráca esenciu Ting. Enzýmy totiž obsahujú cchi a tá sa takto odcerpáva.

Ked jeme vela potravy umelo upravenej a prevarenej táto odcerpá vela enzýmov a tak sposobuje predcasné starnutie.
Naopak strava tepelne neupravená zas tráviaci ohen oslabuje a zachladzuje.
Toto je doležité uvedomit si a je tu nutné robit stále kompromisy.
Tojest co najšetrnejším sposobom predpripravit potravu a zároven zabezpečit prísun enzýmov.
Šetrné prípravy jedál:
Dusenie vo vode, na pare
Cínske smaženie vo voku - velmi krátko vystavené vysokej teplote 30-60 sec.
Jedlo balené nie do peciva, ale listov hlávkový šalát, riasa nori -vela enzýmov a balastných látok.
Sójové klícky, nasekaná cibula, paradajky, avokádo, surová ryba, biftek.

Enzýmy rastlinného povodu možu posobit v kyslom prostredí - žalúdok.
Enzýmy získané zo slinivky zvierat živocíšneho povodu zas posobia v zásaditom prostredí - co je hlavne v tenkom creve.
Preto viac preferujeme rastlinné.
Alebo pred jedlom si možeme dat tiež enzýmy.
Aj surové štavy a zeleninové misy sú vysoko enzymatické, ale aj zachladzujú.
Preto ich treba kombinovat so zahrievajúcimi koreniami.
Výborný doplnok každodennej stravy predstavuje fermentovaná zelenina.
Nielen tradicná sudová kapusta, ale aj cervená kapusta, calamáda a korenová zelenina. Taktiež je možné fermentovat ovocie, napr. jablká.
Tieto obsahujú vela enzýmov a fermentácia predstavuje jangizáciu potravín, takže aj tepelný úcinok je vhodný.

Kategórie potravín:
1. Koncentrované bielkoviny (viac ako 15%): mäso, ryby, vajcia, mlieko, syry, orechy, lušteniny, sója, avokádo, celozrné obiloviny
2. Sacharidy(viac ako 20% škrobu alebo cukru): banány, zemiaky, cestoviny, ryža, chlieb, pečivo, koláče, cereálie, cukor hnedý, trstinový, med, datle, hrozienka, sladké ovocie
3. Tuky: smotana, bravčová mast, slanina, lisované oleje z rastlín
4. Zelenina: korenová , nadzemná
5. Ovocie: všetky druhy ovocia, patria sem aj paradajky

Týmto je ukončené úvodné teoretické vnorenie sa do 5 elementovej taoistickej stravy.
Teraz už je možné zacat budovat aparát konkrétnych potravín a bylín - taoistickú cínsku dietetiku. Ich detailny výklad je rozdelený do piatich trojhodinových prednášok na základe rocných období, vplyvu daného elementu na orgány. Potom je mozne na základe elementov zacat pripravovat energetickú výživnú a harmonizujúcu stravu. Taktiež je potrebné rozdelit potraviny aj cloveka podla Modelu jin jangu a Modelu 5 elementov - ich výklad predstavuje 2 trojhodinové prednášky.
AKO? Možete sa dozvediet na kurze Taojogy - Taostrava a Cínska Fytoterapia. Najblizsi ucelený kurz Taostravy bude v máji 2011 na Jarnom sústredení taojogy v Tatrách. Vid sekcia sústredenia.

Home Page | TAOJOGA | TAO A SEX | TAO A VECNOST | FILOZOFIA TAO | TAOSTRAVA | TAO GO | O NÁS | KURZY | ŠKOLA TAOJOGY | METODICKE POMOCKY | KNIHY O TAOJOGE | KONTAKT | Site Map


Sub-Menu:


Back to content | Back to main menu